23 January 2013

Cara mudah membuat kerongsang daripada kain kapas & felt

 Assalamualaikum

Hai manusias, meleisistas , kakaks-kakaks dan adiks-adiks.

Reben Kain Cotton Viscous

Pilih kain ye kak . Kita pakai merah ah. macam banyak je lagi.

Potong kain bentuk 4 segi .Saiz ikut suka hati. :D

Kepit 2 untuk  agak besar mano eh brooch kite ni nanti


Lipat 3 kain tadi


Kepit tengah-tengah. 

Kita amik lace crochet 1 cm untuk ikat brooch kat tongah

Gamkan bagi kuat erat mesra rapat. 

Haaa. Tang ni best. Hamik pin dan gamkan dengan rakus pada reben tadi. Kepokkan gam banyak-banyak. Nanti taklah mudah tanggal .Nanti kalau tercabut , sape jugak yang susah. Korang jugak. Lepastu cakap refer tutorial siapa ? aku jugak . Wawawawa



Dah pun siap. Selamat pun bersemadi dengan kengkawan brooch yang lain. Muahahaha
  



Gila tak mencabar tuto kau. Budak tadika pun boleh ajar. Relaks.
Siapa kata dah habis ? Ada lagi satu tutorial ni haa.


Bunga Semarak Kain Felt
Kemain tradisional nama kau .

Potong kain felt sebesar kalkulator saintifik


Potong panjang-panjang macam kuey tiow


Gamkan macam gambar di atas. Kemain hodoh jari kau admin.



Susun ikut susunan. bertindih-tindih. Lepas tu gam


Susunkan mutiara palsu terpakai. Aku sebat rantai lama mak yang putus.


Kalau tak suka kelopak panjang nau, kelepetkan kedalam . So satu kelopak bentuk dua kelopak kecil yang lain.


Dah siap dan boleh show off dekat orang jual keronsang tudung.


Kalau rasa-rasa manik mutiara tadi buruk benau, tukar ja pakai manik lebih proper. Jangan risau. Hot glue gtu boleh tarik je. Tetap maintan gaya dan keunggulan. 

Tahu benda ni hudus bila tengok depan-depan. Tapi bila pakai kat tepi bahu takkan orang nak tenung tajam-tajam part tu kan? Haa.. lagi jauh akan nampak macam bunga tau uolss. Sila lah tertipu.

Sekian tuto yang tak seberapa tuto. 
Jangan serik baca lagi.
Admin gedik undur diri.

Puas hati ? Meh tolong penulis jom. Klik dan tunggu kalau berkenan dengan tawaran di bawah. :)



Boleh klik banyak-banyak kalau berminat. Terima kasih dunia.  ^_^





Comments
3 Comments

3 zombie je?:

!✿♥ Gangster Pinky !✿♥ said...

Lawak Laahhh , Suke BAce Belog Ni ... Ke Guaner ??

Anonymous said...

Best

no hadi said...

Simple tp cantik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...